
Vakantie ≠ ICT
Voor velen is het misschien mosterd na de maaltijd maar voor de mensen die, net als ik, de vakantie nog in het vooruitzicht hebben wellicht handig. Vakantie is voor mij een manier om los te komen van mijn werk. Om mijn batterij weer op te laden zodat ik mijzelf daarna weer volledig kan geven. Dat is meerdere opzichten goed voor mij, mijn collega’s, opdrachtgevers, gezin en de natuurlijk de toeristensector. Goed en prettig loskomen van je dagelijkse sleur is ook goed voorbereiden. In dit blog ga ik vertellen wat ik vroeger deed en wat ik tegenwoordig doe. Je mag je daarover verbazen.
Altijd en overal bereikbaar!
Nog niet zo gek lang geleden bedacht de tech-industrie allemaal technologie waarmee we altijd en overal bereikbaar zouden kunnen zijn. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in die tijd op een camping in Zuid-Frankrijk mijzelf onmisbaar zat te wanen door mijn werk-mail te blijven beantwoorden. Super-inefficiënt natuurlijk want op iedere mail komt weer een reactie en na de eerste helft van mijn vakantie voelde ik me nog meer aan vakantie toe dan de weken daarvoor. Je zult begrijpen dat ik dat niet meer doe. Ik waan mijzelf niet al te belangrijk op mijn werk want het belangrijke werk gebeurt door mijn collega’s. Zij spreken onderling goed af hoe ze ook tijdens de vakantie jou goed kunnen blijven helpen. Wat doe ik dan tegenwoordig allemaal om los te komen van mijn werk?
Loslaten
Hoewel ik zelf vind dat ik dingen goed los kan laten, kost het me tegenwoordig nog maar een week om tot mezelf en tot rust te komen. Dat is wel anders geweest dus ik boek vooruitgang! Vroeger was de reis bijvoorbeeld een strak georganiseerd project met mijlpalen waarvoor ik hard moest werken. Strakke stops, korte pauzes, snel de auto weer in en de volgende mijlpaal halen! Nu knip ik de reis bijvoorbeeld in twee stukken en probeer er iets ontspannens van te maken. Dat alleen al beperkt de tijd dat ik me op een Zuid-Franse camping verloren zit te voelen. Maar sorry, laten we het over ICT-dingen hebben.
Ik geloof niet dat we ooit eerder in de geschiedenis van de mensheid te maken hebben gehad met zo’n overkill aan informatie die commercieel helemaal uitgemolken wordt.
Wat gebeurt er met mijn zakelijke telefoontjes op vakantie?
Het is je misschien wel eens opgevallen dat we bij GOsensit geen 06-nummers publiceren. Dat komt omdat we over VAMO (vast-mobiel-integratie) beschikken en ons doorkiesnummer zowel overgaat, naar keuze, op het vaste toestel, het mobiele toestel of beide. Dat betekent dat ik zakelijk alleen bereikbaar ben tijdens kantoortijden. Ik heb ook nog een gezin en vrienden (echt!) en zij hebben mijn 06-nummer waarop ik altijd bereikbaar ben. Wil iemand mij toch zakelijk bereiken dan sturen ze vast een WhatsApp berichtje naar mijn zakelijke WhatsApp-nummer. Die laat tijdens de vakantie weten dat ik niet of niet snel zal reageren maar dat ik collega’s heb die tot je dienst staan.
Tijdens de vakantie zorg ik eenvoudig met de Hipper+ app dat mijn 06-nummer niet mijn vaste toestel op kantoor laat rammelen zodat ik mijn collega’s daar geen last van hebben. Het vaste doorkiesnummer stuur ik tijdelijk direct door naar het GOsensit hoofdnummer zodat je altijd een collega van me aan de telefoon krijgt die je verder kan helpen.
En echt, het is supersimpel zelf in te stellen met een intuïtieve app. En heb je een iPhone en wil je dat alleen een selectief aantal mensen je mag bellen? Zet ze in de favorietenlijst en zet je toestel op “niet storen”. Je bent dan alleen bereikbaar voor mensen die je geselecteerd hebt.
En de apps op jou smartphone?
Daarvan zet ik echt alle meldingen uit. Zeker die van Teams omdat we daar binnen projecten of over algemene zaken in chatten. Ik bepaal zelf tijdens de vakantie wanneer ik aandacht wil schenken aan socialmedia of nieuws. Ik geloof niet dat we ooit eerder in de geschiedenis van de mensheid te maken hebben gehad met zo’n overkill aan informatie die commercieel helemaal uitgemolken wordt. Bij tech-giganten zitten slimme teams met psychologen te bedenken hoe ze jouw aandacht vast kunnen houden om zo veel mogelijk reclame-inkomsten te genereren. Zoveel prikkels door nieuws en socialmedia voelen niet goed voor mij en dus gooi ik bepaalde apps zelfs van mijn iPhone af tijdens de vakantie.
WhatsApp in het bijzonder. We gebruiken voornamelijk Teams om onderling te chatten maar soms ook WhatsApp. Ik gooi mijzelf uit de diverse WhatsApp groepen en laat mij er na de vakantie weer in opnemen. Ik weet dat ik ook de meldingen uit kan zetten maar om mijzelf niet in de verleiding te brengen laat ik die berichten liever niet aankomen.
Ik heb een aantal zakelijke- en een privé-mailaccount. Om niet in de verleiding te komen mijn mail te checken, gooi ik de complete accounts van mijn iPhone zodat ik zelfs mijn zakelijke agenda niet meer kan checken. Ik maak zowel zakelijk als privé gebruik van Office 365 dus het blijft alles wel in de Microsoft cloud staan.
En natuurlijk staat mijn afwezigheidsassistent aan die vertelt dat ik even aan de lader lig en dan mijn collega’s je prima verder kunnen helpen. Je mail wordt tot het einde van de vakantie niet (echt niet!) gelezen.
Internetgebruik op vakantie
Bij GOsensit beschikken we allemaal over een internetbundel van standaard 10 GB. Dat is al ruim maar deze wordt verdubbeld omdat we slim combineren met andere producten van KPN. 20 GB per persoon dus. Alle bundels worden vervolgens samengevoegd en zo beschikken we samen over meer data dan we op kunnen maken. Als we dus vergeten zijn een filmpje op onze telefoon of iPad te downloaden en er geen goede Wi-Fi in de buurt is dan streamen we comfortabel naar ons apparaat.
Laptop
Mijn laptop staat uit en ligt ergens op een veilige plaats thuis of op mijn werk. Ik hou van het apparaat en misschien is dat juist een reden om het ding niet me te nemen op vakantie.
Het fijnste gevoel, naast rust, wanneer ik weerkom van vakantie? Dat alle technologie die ik zo hard nodig heb voor mijn werk helemaal niet gemist hebt en echt niet nodig heb op vakantie. En mocht ik al een sprankje de illusie hebben gehad dat ik onmisbaar ben, alles draait prima een paar weken door zonder mij.