Jouw virtuele werkplek in de cloud
Een virtuele werkplek lijkt op een computer die je op afstand overneemt. Feitelijk neem je alleen een (Windows) computersessie over in de ICT-omgeving van jouw bedrijf op een centrale server. Het voordeel hiervan is dat je de sessie altijd en overal kunt gebruiken vanaf ieder apparaat dat verbonden is met internet. Daarmee verdwijnt de afhankelijkheid van een specifiek apparaat. De prestatie is niet afhankelijk van het apparaat waarmee je werkt. De bedrijfsapplicaties die in dezelfde omgevingen staan, presteren zoals je dat gewend bent zoals je direct verbonden zou zijn.
Heb je een bedrijfstoepassing die je nog niet via je internetbrowser kunt benaderen (SaaS) maar wil je deze wel overal kunnen gebruiken? Dat kan met een virtuele werkplek.
We zien virtuele werkplekken daarom veel in omgevingen met productie en logistiek, vaak in combinatie met meerdere vestigingen. Enerzijds omdat applicaties vaak gedateerd zijn en er geen SaaS-oplossingen beschikbaar zijn. Anderzijds omdat in de productie vaak industriële computers of thin clients gebruikt worden onder fysiek minder gunstige omstandigheden dan op kantoor. De apparaten kunnen bij een defect snel en eenvoudig vervangen worden. De sessie draait immers gewoon door op de centrale servers in de cloud.
Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld kantooromgevingen waar één soort werk gedaan wordt zoals bijvoorbeeld bij callcenters. De medewerker zoekt een beschikbare werkplek, logt in en kan aan de slag. Of mensen die voor hun werk op verschillende plaatsen informatie verzamelen en dit direct centraal beschikbaar (en veilig) willen stellen.
De meeste ICT-omgevingen die we kennen, werken hybride. Dat wil zeggen dat deels gewerkt wordt op virtuele werkplekken en deels op een eigen fysieke werkplek zoals een laptop. Natuurlijk kun je prima op een laptop lokaal werken en op je virtuele werkplek.
We leveren twee diensten die voorzien in virtuele werkplekken.
1. Azure Virtual Desktop (AVD)
Voordat we kunnen vertellen wat AVD is, leggen we uit wat de A van Azure precies is. Microsoft biedt haar diensten aan vanaf het Microsoft Azure platform. Microsoft heeft mondiaal datacenters en biedt dus wereldwijd haar diensten aan. Veel van jouw diensten zoals Teams en Outlook worden al aangeboden vanaf dit platform. Heeft jouw bedrijf applicaties die bijvoorbeeld een Microsoft SQL databaseserver nodig hebben of iets anders? De kans is dan groot dat we jouw hele ICT-omgeving stationeren op het Azure platform. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat het binnen de EU wordt geplaatst en dat de omgeving dan misschien gerepliceerd wordt naar een ander datacenter binnen de EU. Zo voldoe je aan de Europese wetgeving en is jouw ICT-omgeving altijd beschikbaar.
Het is logisch dat de toepassingen die met de servers moeten communiceren waarop de bedrijfstoepassingen staan, in dezelfde omgeving zijn opgenomen. AVD is ook een dienst die Microsoft biedt vanaf dit platform. Wij richten voor jou dan een AVD-omgeving in. Op afstand log je vervolgens in, waarna jouw eigen Windows 11 sessie start en je altijd en overal kunt werken met de juiste toepassingen.
Voor wie nog iets verder de diepte in wil: We gaan in deze beschrijving uit van een ICT-omgeving op het Azure platform. We kennen ook ICT-omgevingen die wel gebruik willen maken van AVD maar bijvoorbeeld net geïnvesteerd hebben in eigen locale hardware. In dat geval passen we AVD toe in combinatie met Azure Stack HCI. Dit is een hybride oplossing met eigenschappen en functionaliteit en wellicht een groeipas biedt naar een volledige Azure-gebaseerde ICT-omgeving.
2. Microsoft Remote Desktop Server
Het kan zijn dat jouw omgeving, misschien van oudsher, nog lokaal draait of in een ander datacenter dan van Microsoft. In dat geval leveren we Microsoft Remote Desktop Server (RDS). Op dezelfde manier maak je contact met de centrale servers in jouw locale netwerk of die in het datacenter en start je een sessie. Dit lijkt in eerste instantie een Windows 11 bureaublad maar als je goed kijkt dan zie je dat het niet helemaal hetzelfde is. Soms blijkt deze vorm niet helemaal compatible met Windows 11.
Ook al functioneert het voor de gebruiker ongeveer hetzelfde, de oplossing integreert praktisch niet met het Azure ecosysteem waardoor er bijvoorbeeld geen gebruik kan worden gemaakt van de Azure-tools om de omgeving efficiënt te beheren of toepassingen beschikbaar te stellen.
Ook de licensering van deze toepassing is verschillend en bepaalde functionaliteit kan alleen onder specifieke voorwaarden gebruikt worden op deze omgeving. RDS lijkt een toepassing met een bepaalde levenscyclus.