Wat is de ICT-infrastructuur?
Infrastructuur kennen we als het geheel van voorzieningen om een land of een organisatie goed te kunnen laten werken. Denk daarbij aan wegen, tunnels, viaducten, spoorwegen, vliegvelden, waterwegen, elektriciteits- en communicatiesystemen enzovoorts.
Een ICT-infrastructuur is ongeveer hetzelfde en is het geheel aan voorzieningen om jouw veilig te voorzien in de functionaliteit en informatie die je op jouw werkplek nodig hebt. Concreet:
- Hardware: Dit zijn fysieke apparaten zoals servers, computers, laptops, routers, switches en printers.
- Software: Dit omvat besturingssystemen, applicaties, databases en middleware.
- Netwerkinfrastructuur: Dit zijn de verbindingslijnen tussen verschillende apparaten en systemen, zoals bekabeling, glasvezels, draadloze netwerken, routers, switches en firewalls.
- Beveiliging: Alle maatregelen die worden genomen om de ICT-omgeving te beschermen tegen dataverlies, cyberaanvallen en ongeautoriseerde toegang, zoals firewalls, antivirussoftware en toegangscontrole.
- Locatie: De fysieke plaats waar hardware wordt ondergebracht, zoals datacenters of kantoren.
Op deze pagina zullen we onze diensten en oplossingen met betrekking tot ICT-infrastructuur verder nuanceren.
1. Lokale infrastructuur
De lokale infrastructuur omvat alle voorzieningen die we binnen jouw vestiging treffen om te zorgen dat jij veilig en probleemloos kunt werken. Wat regelen we allemaal voor je?
- Fysieke verbindingen. Dat zijn bijvoorbeeld alle UTP-verbindingen. Glasvezels worden gebruikt als de afstand tussen de aan te sluiten apparaten de maximale lengte van 100 meter overschrijdt of als de kans groot is dat er inductiespanning op de kabel ontstaat door bijvoorbeeld machines of blikseminslag. We adviseren professionele installatiebedrijven bij de aanleg van bekabeling en glasvezels. Zij kunnen het aangelegde netwerk vaak ook certificeren zodat we weten dat iedere verbinding is getest en voldoet aan de norm.
- Draadloze verbindingen (WiFi) zijn steeds stabieler en bieden een steeds hogere bandbreedte. We realiseren WiFi-netwerken in bedrijfshallen, kantoren en zelfs buitenterreinen. Dat doen we door eerst een meting te doen en de plaats waar de WiFi-zenders (access points) moeten komen nauwkeurig in kaart te brengen. Wij programmeren alle zenders en bij het aanleggen van de kabels, monteert de installateur de zenders. Slechte ervaring met WiFi-netwerken? Wij hanteren een ouderwetse garantie: Niet goed? Geld terug!
- Of jouw printer, computer, weegbrug, intercom, handscanner of iets dergelijks nou aangesloten is op een kabel of niet, uiteindelijk komt het signaal (misschien via een WiFi-zender) uit bij een zogenaamde switch. Een switch is een verkeersknooppunt dat al het verkeer doorstuurt naar de juiste bestemming.
De infrastructuur wordt uit veiligheidsoverwegingen meestal opgesplitst in virtuele netwerken. Het verkeer tussen virtuele is van elkaar gescheiden. Jouw gasten mogen bijvoorbeeld via het gastnetwerk het internet gebruiken maar hebben niets te zoeken op jouw lokale apparaten. Toch loopt dit via dezelfde fysieke apparaten. - Op de switches binnen jouw lokale netwerk is ook een Firewall (of meerdere) aangesloten Als de informatie bestemd is voor iets buiten jouw lokale netwerk dat toetst de firewall of dat verkeer voldoet aan het gestelde (veiligheids)beleid. Dat geldt zeker voor het verkeer dat toegang wil tot jouw lokale netwerk. Alleen geautoriseerd netwerkverkeer wordt toegelaten.
- De manier waarop wij routers toepassen is om ervoor et zorgen dat het verkeer via een ander medium wordt gestuurd. Dus bijvoorbeeld van een lokale UTP-kabel naar een glasvezel, xDSL of 5G verbinding naar internet.
- Hoewel de meeste servers zich inmiddels in de cloud en dus buiten het lokale netwerk bevinden, kan het nog best mogelijk zijn dat er servers nodig zijn voor lokale toepassingen in bijvoorbeeld de productie. Servers behoren ook tot de lokale infrastructuur en bieden functionaliteit en informatie.
- Een UPS (Uninterruptible Power Supply) is een stevige accu die tussen de netstroom en de apparatuur wordt gezet. Het zorgt ervoor dat de apparatuur niet (ongecontroleerd) uitvalt bij een onverhoopte stroomonderbreking. Daarnaast voorkomt het eventuele pieken in de stroomvoorziening om de apparatuur te beschermen. Als de stroomonderbreking te lang duurt, kan de apparatuur op een gecontroleerde manier worden afgesloten.
- We gebruiken racksystemen met cablemanagement om ervoor te zorgen dat er geen wirwar aan kabels ontstaat. Dat voorkomt dat het onderzoeken van een storing onnodig lang duurt. Vaak gebruiken we verschillende kabelkleuren voor verschillende functies.
We houden van beheersbaarheid omdat we daarmee heel gecontroleerd ieder apparaat in jouw netwerk veilig kunnen houden door te voorzien van de allerlaatste software en het meest veilige beleid. Dat betekent dat we graag werken met merken die een ICT-ecosysteem bieden. Dat betekent dat we een aanpassing of update maar één keer hoeven door te voeren over de hele infrastructuur en niet 98 van de 100 apparaten afzonderlijk waarvan we er misschien twee over het hoofd zien. Hoe kleiner de kans op fouten is hoe beter!
2. Dataverbindingen
Het meest gekozen fysieke medium om tegenwoordig een verbinding over te laten lopen is toch wel een glasvezel. Vanwege de afhankelijkheid wordt er vaak een tweede glasvezel, DSL of 4/5G verbinding als back-up gebruikt. Op die manier is de kans nihil dat je zonder verbinding komt te zitten. Bij GOsensit leveren we twee soort verbindingen die dezelfde techniek gebruiken.
- Allereerst natuurlijk de internetverbinding. Deze publieke, mondiale snelweg verbindt jouw bedrijf met de rest van de wereld. Dat kunnen dus ook jouw eigen vestigingen zijn, thuiswerkplekken, de clouddiensten die bijvoorbeeld Microsoft 365 gebruiken en alle bedrijfssoftware die als SaaS (Software as a Service) wordt aangeboden. Jouw data reist in pakketjes, samen ontelbare andere pakketjes data, naar de beoogde bestemming. Je begrijpt dat het belangrijk is dat de informatie die je verstuurd heel goed beveiligd moet zijn. Meestal gebruiken we daarvoor een VPN (Virtual Private Network) verbinding. Daarmee lijkt het alsof je een privé-verbinding hebt maar technisch gezien worden de informatie tussen twee punten versleuteld.
Het voordeel van een internetverbinding is de eenvoud. Een eigenschap is ook dat je gebruik maakt van een publieke ICT-infrastructuur met dezelfde eigenschappen als een normale infrastructuur. Denk daarbij aan files, opstoppingen of zelfs afsluitingen. - Je kiest voor een MPLS-netwerk als je een eigen privé-netwerk wilt. Je werkt via dezelfde glasvezel maar jouw dataverkeer reist via een privé-kanaal, buiten het internet om. Vergelijk het met een rijbaan die jij alleen kunt gebruiken. Dat is bijvoorbeeld veiliger en handiger voor organisaties met meerdere vestigingen. Alle vestigingen worden via een gesloten circuit gekoppeld met het MPLS-netwerk en kunnen dan via één virtuele firewall en via één IP-adres naar het internet. Dat kan een paar fysieke firewalls schelen en zo’n virtuele firewall heeft als voordeel dat het niet stuk kan en dat er maar één beheerd hoeft te worden. Via zo’n netwerk wordt ook vaak een koppeling gemaakt met een cloud-telefonie-centrale. Om een comfortabel gesprek te kunnen voeren mag spraakverkeer immers geen vertraging oplopen. Als je gebruik maakt van een MPLS-netwerk dan gebruiken we standaard een virtuele firewall. Lees daar meer over bij Beveiliging en continuïteit.
We adviseren, realiseren en beheren de verbinding die het best past bij jouw situatie.
3. Virtuele platformen in datacenters
Er zijn twee soorten manieren om je ICT-omgeving in te richten. Als je die twee combineert in een hybride-omgeving dan kun je spreken van drie. Om samen te werken met één informatiesysteem heb je een centrale plaats nodig om die informatie op te slaan. Het is tientallen jaren heel gebruikelijk geweest dat bedrijven een server of servers aanschafte om informatie centraal op te slaan en met elkaar deelden. Tegenwoordig spreken we van een on-premise ICT-omgeving als de organisatie gebruik maakt van servers op locatie. Voor de meeste organisaties zijn servers, back-ups, netwerken, beveiliging en beheer geen kernactiviteit terwijl de organisatie afhankelijkheid is van de ICT-omgeving.
Vanuit een cloud-omgeving wordt de gewenste functionaliteit aangeboden als een dienst zonder dat daarvoor een investering of kennis nodig is van eerdergenoemde hard-, software en beheerszaken. In de tegenwoordige tijd kunnen we stellen dat clouddiensten in principe altijd beschikbaar zijn. Als er al iets uitvalt dan is dat vaak al nieuwswaardig.
Er zijn bedrijven in productie en logistiek die gebruik maken van speciale software waarvoor een on-premise situatie nodig is terwijl veel functionaliteit vanuit de cloud wordt aangeboden. We hebben het dan over een hybride-omgeving.
Die fysieke servers van vroeger zijn tegenwoordig allemaal virtueel. Dat wil zeggen dat er fysieke servers zijn waar een softwarelaag voor virtualisatie op draait en daarop worden de virtuele servers geïnstalleerd. Zo zijn er meerdere virtuele servers actief op één fysieke server. Zo’n fysieke server noemen we daarom een “host”. Deze virtuele servers zijn gemakkelijk te verplaatsen tussen hosts en dus niet afhankelijk van specifieke hardware.
Als we het hebben over verschillende platformen in deze context dan gaat het over de softwarelaag die de virtualisatie van servers faciliteert. Op het moment van dit schrijven op 25 april 2025, maken we voornamelijk gebruik van twee platformen voor virtualisatie.
- Meer dan tien jaar geleden zijn we gestart op een vCloud platform van VMware omdat dit platform toen de meeste mogelijkheden, stabiliteit en continuïteit bood. Van oudsher gebruiken we dit nog steeds voor bepaalde omgevingen waarvan de noodzaak niet hoog is om dit te moderniseren. Op zo’n platform richten we de gehele ICT-omgeving in die geschikt is voor één organisatie inclusief virtuele servers, firewall en LAN’s. De condities in een datacenter zijn optimaal met een gerealiseerde beschikbaarheid van 99,99%. Daarnaast is het voordeel dat de schaalbaarheid perfect is. Een nieuwe server of een uitbreiding van een bestaande server zijn in een spreekwoordelijke oogwenk gerealiseerd. Investeringen blijven achterwege want de functionaliteit wordt als dienst aangeboden zonder dat daar een aanschaf voor nodig is. Dat scheelt lange offertetrajecten en investeringen die de organisatorische molen doormoeten en schrikmomenten als er weer onderdelen in de server-infrastructuur moeten worden vervangen.
- Tegenwoordig gaat onze voorkeur uit naar het Azure platform van Microsoft. Is het VMware platform nog steeds een virtuele versie van de traditionele fysieke infrastructuur, Azure is een ecosysteem waarbij diensten worden aangeboden waarbij we niet langer zelf een server hoeven in te richten. Denk daarbij een je mailsysteem. Eerder hadden we een mailserver nodig en tegenwoordig alleen nog maar een mailbox. Onze bestanden staan niet langer op een harddisk van een server maar in een kanaal op Teams of op OneDrive. Alles en iedereen werkt logisch met elkaar samen en wat er voor technologie voor nodig is wordt steeds onbelangrijker.
Azure biedt state-of-the-art diensten en beheertools wat betekent dat niet alleen de maximale functionaliteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid biedt maar ook alle tools om het overzichtelijk te beheren en, niet op de laatste plaats, te beveiligen.
4. OneDrive
Het lijkt allemaal een beetje op elkaar: Dropbox, Google Drive, iCloud drive en OneDrive. Toch voldoet maar één van deze vier aan de Europese wetgeving dat data binnen de EU moet staan. Er is er ook maar één waar je als bedrijf de bedrijfsgegevens in de cloud wilt bewaren omdat het dan jouw informatie blijft binnen jouw omgeving. Dat is OneDrive.
Natuurlijk deel je alle bestanden die waaraan je samenwerkt met collega’s in Teams maar er zijn vast situaties te bedenken dat je gewoon bestanden wilt opslaan in een map en misschien ook offline beschikbaar wilt hebben.
OneDrive is een cloud-gebaseerde opslagdienst van Microsoft die gebruikers in staat stelt om bestanden veilig op te slaan, te delen en te synchroniseren. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en voordelen van OneDrive:
- Cloudopslag: OneDrive biedt gebruikers een aanzienlijke hoeveelheid opslagruimte in de cloud, waardoor ze hun bestanden overal en altijd kunnen benaderen.
- Bestanden delen en samenwerken: Gebruikers kunnen eenvoudig bestanden delen met anderen en samenwerken aan documenten in realtime. Dit maakt het mogelijk om samen te werken zonder dat je verschillende versies van een document heen en weer hoeft te sturen.
- Synchronisatie: OneDrive synchroniseert bestanden tussen verschillende apparaten, zoals pc’s, Macs, tablets en smartphones. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot de meest recente versie van je bestanden, ongeacht welk apparaat je gebruikt.
- Veiligheid: OneDrive biedt robuuste beveiligingsfuncties zoals data-encryptie en multi-factor authenticatie om ervoor te zorgen dat je bestanden veilig zijn.
- Integratie met Microsoft 365: OneDrive werkt naadloos samen met andere Microsoft 365-apps zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook, waardoor je eenvoudig bestanden kunt openen, bewerken en delen binnen deze apps.
- Bestanden herstellen: Met de functie ‘Bestanden herstellen’ kunnen gebruikers bestanden terugzetten naar een eerdere versie, wat handig is bij het herstellen van per ongeluk verwijderde of gewijzigde bestanden.
- OneDrive Files On-Demand: Deze functie stelt gebruikers in staat om bestanden te bekijken en te beheren zonder ze volledig te downloaden naar hun apparaat, wat opslagruimte bespaart.
OneDrive is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke oplossing voor het beheren van je bestanden in de cloud.
5. Intune
De naam Microsoft Intune zegt je misschien niet veel. Toch is het voor ons als beheerders een onmisbare functionaliteit om ervoor te zorgen dat jou moderne-werkplek-omgeving veilig blijft en probleemloos functioneert. Wat bedoelen we daar dan mee?
- Beheer van apparaten: Intune stelt ons in staat om zowel bedrijfsapparaten als persoonlijke apparaten van werknemers te beheren. Dit omvat apparaten met verschillende besturingssystemen zoals Windows, macOS, iOS, en Android.
- Apparaatbeveiliging: Intune biedt robuuste beveiligingsfuncties zoals data-encryptie, multi-factor authenticatie en compliancebeleid om ervoor te zorgen dat alleen goedgekeurde en beveiligde apparaten toegang hebben tot bedrijfsgegevens1.
- App-beheer: Met Intune kunnen organisaties apps distribueren, updaten en verwijderen op apparaten. Dit omvat zowel Microsoft 365-apps als andere zakelijke apps. Intune biedt ook app-beschermingsbeleid om bedrijfsgegevens binnen apps te beveiligen.
- Automatisering van beleidsimplementatie: Wij kunnen beveiligings- en configuratiebeleid maken en deze automatisch toepassen op gebruikersgroepen en apparaatgroepen. Dit helpt bij het handhaven van consistente beveiligingsstandaarden binnen de organisatie.
- Zelfbedieningsfuncties: Werknemers kunnen via de Company Portal-app zelf apps installeren, hun apparaten registreren en hun wachtwoorden resetten. Dit vermindert bij ons de belasting en verhoogt de efficiëntie.
- Integratie met Microsoft 365: Intune werkt naadloos samen met andere Microsoft 365-diensten, zoals Azure Active Directory en Microsoft Endpoint Manager, om een uitgebreide en geïntegreerde beheeroplossing te bieden.
Kortom, door Intune te gebruiken, kunnen organisaties hun mobiele en desktopapparaten effectief beheren, de beveiliging verbeteren en de productiviteit van hun werknemers verhogen.
6. Microsoft Azure Active Directory
Azure Active Directory is ander belangrijk instrument op de achtergrond. Het maakt de Modern Workspace omgeving voor jou veilig maakt en voor ons super beheersbaar.
Het is misschien erg technisch maar hier zijn enkele belangrijke voordelen en functionaliteiten:
- Identiteitsbeheer: Azure AD biedt een centrale plek voor het beheren van gebruikersidentiteiten en toegangsrechten. Dit omvat het aanmaken, beheren en verwijderen van gebruikers- en groepsaccounts.
- Single Sign-On (SSO): Met SSO kunnen gebruikers met één set inloggegevens toegang krijgen tot meerdere applicaties, waaronder Microsoft 365-apps en andere SaaS-apps zoals Salesforce e.d. Dit vereenvoudigt het inlogproces en verhoogt de beveiliging.
- Multi-Factor Authenticatie (MFA): Azure AD ondersteunt MFA, wat een extra beveiligingslaag toevoegt door gebruikers te vragen om naast hun wachtwoord een tweede verificatiemethode te gebruiken, zoals een sms-code of een authenticator-app.
- Integratie met on-premises (lokale) Active Directory: Organisaties kunnen hun on-premises Active Directory synchroniseren met Azure AD, waardoor gebruikersaccounts en wachtwoorden consistent blijven tussen lokale en cloudomgevingen.
- Beheer van gastgebruikers: Azure AD maakt het mogelijk om gastgebruikers toe te voegen en te beheren, wat handig is voor samenwerking met externe partners en klanten.
- Toegang tot geïntegreerde apps: Azure AD biedt de mogelijkheid om apps toegang te geven tot Microsoft 365-gegevens zoals e-mails, agenda’s, contacten en bestanden. Dit kan op individueel niveau of voor de hele organisatie.
- Beveiligingsrapporten en monitoring: Azure AD biedt uitgebreide rapportage- en monitoringfuncties om verdachte activiteiten te detecteren en de beveiliging van gebruikersaccounts te waarborgen.
Door Azure AD te gebruiken, kunnen organisaties hun identiteits- en toegangsbeheer stroomlijnen, de beveiliging verbeteren en de productiviteit verhogen.