Wachtwoordmanagement
Je kent het misschien wel. Je hebt tegenwoordig al snel 100 accounts bij winkels, inkoopportalen, serviceportalen en wat al niet meer. Wijslijk gebruik je wachtwoorden die niet op elkaar lijken. Als iemand namelijk jouw wachtwoord ontfutselt via phishing of bij een niet goed beveiligde portal buit maakt dan wordt geprobeerd op welke sloten deze sleutel nog meer past.
Nog lastiger wordt het als je bepaalde accounts binnen een organisatie deelt. Al gauw ontstaat een spreadsheet die circuleert. Los van het gevaar dat dit is verkeerde handen valt, is het ook nog eens moeilijk beheersbaar. Want een medewerker gaat weg, wie zorgt dan dat alle wachtwoorden worden aangepast?
Stel, jouw bedrijf heeft 200 medewerkers. Met welke factor mag je bovenstaande factoren vermenigvuldigen om de dreiging voor jouw bedrijf in te schatten? Één zwak wachtwoord van één van jouw medewerkers is voor cybercriminelen voldoende om jouw ICT-omgeving te gijzelen en/of informatie te stelen. Dit is helaas geen bangmakerij maar realiteit. Als je dit niet beveiligd hebt en nog geen slachtoffer bent geworden van cybercriminelen dan komt dat omdat je nog niet aan de beurt bent. Voorkomen is echter veel goedkoper en eenvoudiger.
Een wachtwoordmanager biedt een belangrijke bijdrage bij het beveiligen van dit aspect. Het is niet alleen veilig dat jouw wachtwoord tegenwoordig uniek is voor iedere site maar ook omdat je dit eenvoudig deelt met collega’s. Het is daarnaast gemakkelijk omdat het wachtwoord automatisch wordt ingevuld op het moment dat daarom gevraagd wordt. Nieuwe site? Er wordt automatisch een nieuw wachtwoord gegenereerd en samen met jouw accountnaam veilig opgeslagen in een digitale kluis. Phishing site? Het wachtwoord wordt niet ingevuld!