Welke soorten Cloud zijn er?
Ja, welke soorten Cloud zijn er eigenlijk? Voor veel mensen is Cloud misschien een abstract begrip wat niet veel vertrouwen wekt. Dat komt misschien omdat Cloud een containerbegrip is. Vervang Cloud maar eens door “Online Diensten”.
Ongeveer 150 jaar geleden was het best spannend om je waterput of -pomp te verruilen door een waterleiding. Kon je daarop wel vertrouwen? Vanaf 1963 namen Nederlandse huishouders afscheid van hout en kolen en kozen voor aardgas. Op dit moment kiezen steeds meer bedrijven ervoor om niet langer eigen ICT in huis te halen maar dit door een ICT- dienstenleverancier te laten verzorgen (clouddiensten). Op deze manier is de beschikbaarheid gegarandeerd, ontstaat veel flexibiliteit, zijn de kosten beheersbaar en kan een organisatie zich beter focussen op de kernactiviteiten.
Over welke diensten hebben we het dan? Ik heb al verteld dat Cloud een verzamelnaam is voor diensten die toegevoegde waarde bieden en meestal via het internet worden aangeboden. Heel grof gezien zijn er een drietal soorten Cloud te onderscheiden.
Private cloud
Grote organisaties maken vaker gebruik van Private Cloud oplossingen. In een (soms eigen) datacenter wordt een ICT-systeem gebouwd waar alle gegevens van de organisatie worden opgeslagen en waar alle benodigde toepassingen beschikbaar worden gesteld voor (alle vestigingen van) de gehele organisatie.
Door te centraliseren wordt de beheersbaarheid vergroot, apparatuur en programma’s kunnen altijd, overal en aan iedereen beschikbaar worden gesteld en bovendien kan er kostbare technologie worden toegepast wat het mogelijk maakt dat de data niet verloren gaat en dat toepassingen altijd beschikbaar zijn. Redenen om dit te doen zijn vaak kostenbesparing, kwaliteitsverhoging, toenemende afhankelijkheid van ICT maar ook omdat bepaalde licenties van software alleen op eigen apparatuur mogen worden geïnstalleerd of omdat van rechtswegen geen gebruik mag worden gemaakt van apparatuur van derden.
Hybrid Cloud
Het beste van twee werelden wordt samengebracht in een Hybrid Cloud. In deze omgeving maakt het de gebruiker vaak niet uit waar de toepassing draait en waar de data staat zolang het maar voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving. De GOsensit Cloud Werkplek en de Virtual Private Clouds worden bijvoorbeeld geleverd vanuit datacenters in Hengelo, Enschede en Amsterdam. De apparatuur is geleverd door Dell aan onze key-partner Fundaments. Fundaments zorgt voor alle onderhoud, back-ups, beschikbaarheid, prestatie en dergelijke en stelt de capaciteit beschikbaar. GOsensit huurt vervolgens deze capaciteit en zorgt ervoor dat haar gebruikers de beschikking hebben over een Windows bureaublad met eigen programma’s, maar ook een Public Clouddienst als Outlook (Office 365). Aardig om te weten is dat jouw informatie veilig in Amsterdam of Dublin is opgeslagen. GOsensit (en haar leveranciers natuurlijk) zorgen dat de dienst altijd beschikbaar is, er back-ups worden gemaakt, voorzien wordt in antivirus en antispam faciliteiten enzovoort.
Kortom, alles is geregeld en jij kunt gewoon werken zonder gedoe!
Public Cloud
Breder bekend zijn de public Clouddiensten. Veel mensen maken gebruik van diensten als Dropbox, Gmail, Office 365 en zelfs diensten als Netflix en Spotify worden aangeboden vanuit de Cloud. Je hebt meestal geen idee waar je gegevens staan, of er een back-up van wordt gemaakt en wie er allemaal in je gegevens kan kijken. De aanbieder zorgt er in ieder geval voor dat de dienst beschikbaar is en gegevens raken praktisch nooit zoek. De aanbieder bepaalt ook de voorwaarden en je gegevens vallen onder de wetgeving van het land waarin het is opgeslagen. Zo scant Google de inhoud van je mail om te weten welke reclame aan je getoond moet worden en staat Dropbox in de Verenigde Staten waar de overheid andere ideeën heeft over privacy.